Er det farligt at bruge VR briller?

Virtual Reality er en fantastisk underholdningsform, som giver muligheder på en helt unik måde i forhold til mange af alternativerne. Det er indlevelse på højeste plan, men kan det være farligt at dyrke denne form for virkelighedsnære underholdning?

VR Briller til PlayStation

Dette indlæg indeholder reklamelinks

 

Er VR-briller skadelige?

Alle de forsøg, der indtil nu er blevet foretaget om VR-briller, indikerer at de ikke er skadelig for øjnene eller kroppen at benytte. Der er dog nogle, der vil opleve svimmelhed eller ligefrem falder, mens de bruger VR. Ofte vil det være en ’begynderfejl’, og et tegn på, at man lige skal vænne sig til den nye oplevelse med VR-briller. Men for nogle, bliver de aldrig komfortable med at bruge brillerne, og får symptomer, der minder om søsyge.

 

Må børn bruge VR-briller?

Mange spørger om, hvor gammel man skal være for at bruge VR briller? Der er ikke som sådan noget ved VR, der yder en større trussel mod børn end voksne. Men det er selvfølgelig meget vigtigt, at børnene forstår, at det de oplever som virkelighed, kun er noget, der foregår i et spil. Generelt vil jeg anbefale, at man venter til den tidlige teenage-alder, før man introducerer børn til VR. Det er altså absolut ikke for babyer. Dette er til trods for, at det er blevet mere og mere normalt at give børn elektronisk legetøj

 

Kan VR-briller ødelægge øjnene?

Der er ikke nogen studier, der viser, at Virtual Reality-briller har haft skadende effekter på folks øjne. Det er vigtigt at huske på, at VR-briller er designet specielt til at have på øjnene. Men som alt andet, så skal det selvfølgelig gøres med måde, og der er ingen der ved, hvad konsekvenserne er ved at spille VR 8 timer dagligt for eksempel. Men det vigtigste er, at man lytter til sin egen krop, og holder en pause, hvis kroppen bliver træt, svimmel, øjnene svier eller lignende.

 

Køb gode VR-briller

En af mine største anbefalinger, hvis du er nervøs for dit helbred vedrørende VR, det er at købe kvalitet. Her mener jeg ikke nødvendigvis VR-briller til 10.000kr, men måske nærmere et par Oculus Quest 2 VR-briller – eller hvis du spiller PlayStation i forvejen, så et par Playstation 4 VR-briller, måske endda til den nye PS5. Det du ikke skal gøre, er at købe VR briller til Iphone, da disse bare tager din iphone skærm tættere på øjnene, hvilket en smartphone altså ikke er designet til. Det er derfor vigtigt, at man fokuserer på at vælge et par VR-briller med den rette teknologi.

 

Godt råd: Hold en pause

Hvis du begynder at føle det mindste ubehag, så sørg for at holde en pause. Det mest oplagte ville være at gå udenfor og få lidt frisk luft og kigge sig rundt. Men ofte vælger du måske VR som aktivitet, når vejret ikke er så indbydende. Så kan det være en lige så god idé at holde en kaffepause, med en god kop kaffe. Ligesom du selvfølgelig har købt VR-briller af en ordentlig kvalitet, så skal kaffemaskinen da også være ligeså. Så er du til fuldautomatiske kaffemaskiner, skal du overveje en Siemens eller Jura, mens den semiautomatiske med fordel kan være en italiensk rocket espressomaskine. Og ligger du et sted midt imellem, så skal det måske være en Sage kaffemaskine.