Oculus

Oculus er det største brand inden for virtual reality. Med deres motto: ”Træk stikket, og spil i virkeligheden” indfanger de lige netop det, virtual reality kan tilbyde. Virksomheden er den første vellykkede forretning, der specialiserer sig udelukkende i VR-oplevelser. De startede allerede tilbage i 2012, og havde den første VR-brille på markedet i 2016: Oculus Rift. Oculus leverer det, man kalder standalone VR-løsninger. Det vil sige VR-briller, der har hele teknologien og funktionaliteten samlet i én enhed, nemlig brillen. Det gør, at du ikke behøver starte spillene via din PlayStation, XBOX, computer eller smartphone. Det er dog nødvendigt at have en Facebook-konto for at komme i gang. Det er måske ikke helt tilfældigt, for det er nemlig også Facebook, der ejer virksomheden Oculus, hvilket de har gjort siden 2014.

Oculus Quest VR Briller
Oculus Rift S

De fem modeller fra Oculus

Oculus har formået at producere fem VR-brillemodeller i virksomhedens levetid. De fem modeller vil vi lige lave en kort gennemgang af, så du nemt kan få overblik over, hvad Oculus har at tilbyde! Vi starter selvfølgelig med deres første VR-brille release, nemlig Oculus Rift.

Oculus Rift

Før vi kommer for godt i gang med at forklare om Oculus Rift, vil jeg hurtigt fortælle, at denne version af brillen ikke er på markedet længere. Den er nemlig blevet erstattet af den nye model Oculus Rift S. Men det er alligevel værd at nævne Oculus Rift-modellen, da den på mange måder er skelsættende for den udvikling, som konceptet ”VR-briller” har været igennem. Oculus Rift var det man kaldte et PCVR, hvilket vil sige, at det faktisk ikke var et standalone VR-headset. Med denne første version fra Oculus, skulle man nemlig bruge en computer med forholdsvist meget styrke, for at kunne processere spillene, der så ville blive transmitteret ud gennem brillen. Headsettet var innoverende i dets brug af eksterne sensorer og oculus touch controllere. Det var nemlig egenskaber, der tilførte rotation og bevægelse til VR-oplevelsen, hvilket bidrog til en høj grad af interaktivitet.

Oculus Go

Oculus Go er Oculus’ andet VR-release. Her tog Oculus et spring, der efter min mening ændrede branchen omkring VR-briller for altid. Her skabte de nemlig deres første standalone VR-brille, der ikke skulle understøttes af nogen anden enhed, hverken computer, telefon eller konsol. Hele VR-oplevelsen samlet i én lille enhed, der er nem at tage med på farten. Af den årsag fik Oculus’ nye VR-briller også navnet Oculus Go, da standalone VR-brillen gav helt nye muligheder for at tage virtual reality med sig overalt. Men den samlede løsning var ikke uden kompromis. Det er ikke hele oplevelsen fra Oculus Rift, som blev overført til Oculus Go. Headsettets mobile processor gør, at det nu kun er muligt med rotation – og ikke bevægelse. Der er heller ikke nogle eksterne sensorer i Oculus Go. Alt dette gør, at Oculus Go ikke er velegnet til de store VR-spil. Brillen er stadig på markedet, og selvom den ikke indeholder alt det potentiale som VR har, så er det en rigtig god, lille, kompakt og transportabel VR-brille, som er nem at have med på farten.

Oculus Rift S

Med udgivelsen af Oculus Rift S i 2019 bevægede Oculus sig fremad med nyere teknologi. De eksterne sensorer fra den første Oculus Rift model er nu blevet udskiftet med Oculus Insight-out tracking. Det vil sige, at du med denne nye VR-brille får samme optimale bevægeligheds- og rotationsmuligheder. Oculus Rift S tracker dine bevægelser med de 5 kameraer, som brillen er udstyret med. Derfor ved headsettet hele tiden, hvor du, dine controllere og selve headsettet er og er på vej hen. På den måde kan interaktiviteten og indlevelsen i VR-spillene nå helt nye højder. Oculus Rift S er noget nært det perfekte VR-headset, der er bare den lille detalje, at Oculus her er gået tilbage til PCVR, og Oculus Rift S er dermed ikke en standalone VR-brille. Det kræver stadig en stærk computer for, at du kan få VR-oplevelser gennem dine Oculus Rift S-briller.

Oculus Rift S

Oculus Quest

Oculus Quest blev udgivet i samme omgang som Oculus Rift S. Derfor siger det måske sig selv, at brillen adskiller sig en smule fra Oculus Rift S. Måske har du gættet hvordan? Oculus Quest var selvfølgelig Oculus’ nyeste standalone VR-headset. Oculus Quest kan beskrives som en ny og forbedret version af Oculus Go. Med Oculus Quest har Oculus designet en ny og forbedret mobil processor, så det faktisk er muligt at spille de samme spil som med Oculus Rift S-modellen. Det er dog stadig en mobil, og derfor mindre processor, så nogle spil vil være i lidt lavere kvalitet end med Oculus Rift S. Det er dog en kæmpe fordel, at du med Oculus Quest kan få alt du behøver i én enhed. Oculus Quest er udstyret med Oculus Insight tracking via 4 kameraer, som headsettet er udstyret med. Med Oculus Quest-modellen tog Oculus et kæmpe skridt i retningen mod at finde de perfekte VR-briller, men det kom først lidt senere.

Oculus Quest 128gb

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 er VR-brillen med alt, hvad du overhovedet kan forestille dig. Oculus’ nyeste VR-briller er udstyret med en superhurtig processor og next-generation grafik, der sikrer dig en realistisk VR-oplevelse. Med Oculus Quest 2 får du mere avanceret hardware end ved de tidligere modeller, samtidig med, at du får nydesignede controllere med i prisen. VR-brillerne er udstyret med filmisk lyd, hvilket vil sige, at VR-brillerne leverer det man kalder 3D-positionslyd. Du kan altså ikke blot høre, hvad der sker inde i den virtuelle virkelighed, du kan også hører hvor det sker. Derudover har Oculus også gjort det muligt for venner og familie at overvære dit VR-eventyr. Der er nemlig en casting funktioner, der gør, at du enten kan caste det du ser til en smartphone, computer eller til et fjernsyn via chromecast. Kort sagt har Oculus Quest 2 alt hvad du kan forestille dig af muligheder for et hvilket som helst VR-headset. Når man så kombinerer det med, at der med Oculus Quest 2 er tale om et par selvstændige standalone VR-briller, så er det altså bare vildt imponerende. Så leder du efter den ultimative VR-oplevelse fra Oculus, så er Oculus Quest 2 bestemt en anbefaling værdig!

Oculus Quest 2 64 GB

Gear VR

Mange kender det måske som Samsung Gear VR, men det var faktisk Oculus og Samsung, der gik sammen i et samarbejde for at producere et VR-headset til mobil. Det er et headset designet til, at du kan sætte din Samsung mobil ind i selve headsettet, hvorved du kan se YouTube, Netflix eller spille små spil. Gear VR startede med kun at tilbyde rotation, der tillod brugeren at kigge lidt rundt. Der er stadig ikke nogen bevægelighed i, da Samsung telefoner ikke er udstyret med den type teknologi, men nu er det muligt at tilkøbe en controller, der kan udvide VR-oplevelsen en smule. Mobil VR kan på ingen måde måle sig med den oplevelse du får med de reelle VR-briller her på listen, men er du nybegynder og vil lige have føling med VR inden du køber et større produkt, så kan det være en god start.

Oculus vs andre VR-brands

Oculus adskiller sig fra andre virtual reality-brands ved, at de er fuldt fokuserede på at skabe VR-oplevelser og derved ikke bruger noget tid på at lave andre spiltyper, konsoller eller lignende. Med Oculus Go, Oculus Quest og Oculus Quest 2 vil du ovenikøbet kunne samle hele VR-oplevelsen i én enhed med et standalone VR-headset. Det er blandt andet med disse standalone VR-briller, at Oculus for alvor har revolutioneret markedet for VR-briller. Andre brands som f.eks. SONY adskiller sig ved, at de laver VR-briller, der er afhængige af, at man ejer en PlayStation. Det giver naturligvis udfordringer i og med, at du ikke kan nøjes med VR-brillen alene, men samtidig skaber det også muligheder for at udforske det PlayStation-univers du måske allerede kender – på en ny måde. Men er du til virtual reality og vil du investere i en brille lavet af nogle, der specialiserer sig i netop det, så er Oculus det perfekte match. De er markedsførende, når det kommer til VR-briller, når det kommer til at ramme en høj kvalitet til en overkommelig pris.

Bedste VR-briller på markedet

Oculus bliver af mange betragtet som producenten af de bedste VR-brille på markedet. Det gør de på grund af deres evne til at skabe VR-briller, der leverer høj kvalitet samtidig med, at de befinder sig i en prisklasse, hvor den almene forbruger kan være med. Derudover har Oculus med deres Oculus Quest 2 VR-headset formået at skabe en ideel standalone VR-brille. De selvstændige standalone briller er noget forbrugerne i højere og højere grad efterspørger, og her har Oculus altså ramt hovedet på sømmet med deres Quest 2. Tager man højde for alle parametre: ydeevne, design, pris og funktionalitet, så er det ikke svært at forstå, hvorfor Oculus og især Oculus Quest 2, har vundet så stor popularitet på virtual reality-markedet.

Gode VR-briller til motion og træning

Virtual Reality er meget mere end bare spil og sjov. Med VR-briller får du muligheden for at flytte dig selv ind i et andet rum, uden fysisk at skulle flytte dig det mindste! Derfor kan du også snildt flytte dig ind i træningslokalet, og få bokse- og dansetræninger af høj kvalitet! Det kan du f.eks. gøre med spillet FitXR, som du kan opleve med dine VR-briller fra Oculus. Derudover er et spil som Beat Saber også en god mulighed for at gøre motion til en sjov ting, i stedet for at det skal være en sur pligt. Virtual reality er generelt bare en underholdningsform, hvor du bruger hele kroppen. Hvis formålet med dine VR-briller netop er at få en både sjov og effektiv måde at dyrke motion på, så skal du bestemt overveje VR-brillerne Oculus Quest 2. Det at have en standalone VR-brille, der ikke er afhængig af ledninger eller lignende, er en kæmpe fordel, hvis du skal bevæge dig meget og hurtigt.

Oculus og Facebook

Oculus er ejet af Facebook, og det er nødvendigt at have en Facebook-konto, hvis du skal i gang med dine Oculus VR-briller. Det er ingen hemmelighed, at Facebook er en gigantisk virksomhed, der går op i deres image. Derfor går de heller ikke halvhjertet ind i et projekt, og det afspejler sig i det Oculus leverer, da det bare bliver bedre og bedre!

Oculus-appen

Når du får opsat dine VR-briller fra Oculus, vil du også skulle installere Oculus-appen, hvor du har overblik over dine spil, venner og aktiviteter. Generelt er Oculus-appen der, hvor du har overblik over alt, hvad der er knyttet til dine VR-briller fra Oculus. Via appen kan du altid downloade og købe nye spil, eller slette gamle, som du ikke længere bruger. Du kan også søge efter opdateringer til spil, og appen kan bruges helt uden, at du har dine VR-briller i nærheden.